Krunice za Zube i Mostovi - Najčešća pitanja i odgovori

Krunice i mostovi

 Krunice za zube Novi Sad

Zubne krunice  i mostovi

U saradnji sa zubotehničkim laboratorijama iz Novog Sada i Beograda u ordinaciji Jelača možete uraditi:

 • Metalokeramičke krunice za zube i mostove
 • Cirkonijum keramičke krunice i mostove
 • Krunice od čiste keramike

 

Krunice za zube – sve što ste oduvek želeli da znate!

Kliknite na željeno pitanje.

Šta treba znati pre nego se odlučite?

 1. Šta su zubne krunice?
 2. U kojim slučajevima je neophodna izrada zubne krunice?
 3. Da li postoje preduslovi za izradu krunice?
 4. Kada krunice nisu najbolje rešenje?
 5. Koja je procedura izrade zubne krunice?
 6. Koliko traje izrada zubne krunice?
 7. Koja je razlika između krunice za zube i fasete za zube?
 8. Koje vrste krunica za zube postoje?

Bezmetalne krunice i metalokeramičke krunice

 1. Od čega se izrađuju bezmetalne krunice?
 2. Šta je cirkonijum?
 3. Svojstva cirkonijuma (materijala od koga se izrađuju bezmetalne krunice)
 4. Da li su bezmetalne krunice potpuno biokompatibilne?
 5. Koje su prednosti bezmetalne krunice?
 6. Koja je razlika između metalne i bezmetalne krunice?
 7. Šta su zubni mostovi?
 8. Koje su prednosti mostova u odnosu na proteze?

Nakon ugradnje zubne krunice…

 1. Koliko traju zubne krunice?
 2. Šta su privremene krunice, a šta su trajne krunice?
 3. Kako se brinuti o privremenoj krunici?

Šta trebate znati pre ugradnje krunice za zube:

1. Šta su zubne krunice?

Zubne krunicek (navlake) su fiksni protetski radovi koji nadoknađuju KRUNIČNI deo zuba u potpunosti imitirajući boju, oblik i veličinu prirodnog ZUBA. Pogledajte video u prilogu:

2. U kojim slučajevima je neophodna izrada zubne krunice?

Krunice se izrađuju na zubima koje je nemoguće adekvatno zbrinuti plombama ili kompozitnim fasetama.

Izrada krunica je indikovana u sledećim slučajevima:

 • Kod preloma zubne krune
 • Kod zuba sa velikim karioznim defektima koje nije moguće adekvatno sanirati plombama
 • Kod zuba sa nepravilnostima boje i oblika
 • Kod endodontsk lečenih zuba koje je potrebno ojačati
 • Kod zuba koji su destruirani usled loših navika (bruksizam)
 • Nakon ugradnje implantata
 • Iz estetskih razloga

3. Da li postoje preduslovi za ugradnju krunice?

Pre same izrade zubne krunice stomatolog će se na osnovu kliničkog pregleda i RTG snimka uveriti da je koren zuba bez patoloških procesa i da su svi uslovi za izradu krunice ispunjeni.

4. Kada krunice nisu najbolje rešenje?

Krunice nisu najbolje rešenje kada Vaš stomatolog proceni da je preostalo dovoljno zdrave supstance tj. da se rekonstrukcija može izvršiti zubnim fasetama.

5. Koja je procedura izrade zubne krunice?

Izrada zubne krunice se sastoji iz nekoliko faza:

 • brušenja zuba i uzimanja individualnog otiska
 • izrade krunice u laboratoriji
 • probe krunice u ustima i eventualne korekcije
 • definitivnog cementiranja zubne krune.

Detaljni postupak izrade zubne krunice

Nakon davanja lokalne anestezije vrši se preoblikovanje zubne krunice tj. brušenje zuba. Brušenje je apsolutno bezbolno. Zatim se uzima individualni precizni otisak koji se šalje u zubotehničku laboratoriju, a na osnovu koga zubni tehničar izrađuje zubnu krunicu.

Kada je zubna krunica gotova sledi proba zubne krunice u ustima pacijenta, tada se vrše korekcije ukoliko je to potrebno. I na kraju sledi cementiranje zubne krune.

6. Koliko traje izrada zubne krunice?

Za izradu jedne krunice potrebno je par dana. Sve krunice u našoj ordinaciji izrađujemo u vlastitoj zubotehničkoj laboratoriji što garantuje vrhunski kvalitet i preciznost izrade.

7. Koja je razlika između krunice za zube i fasete za zube?

Zubne fasete prekrivaju samo prednju površinu zuba, dok zubne krunice potpuno prekrivaju vidljivu površinu zuba sa svih strana.

8. Koje vrste krunica za zube postoje?

Metalokeramičke krunice su još uvek najčešći izbor naših pacijenata, a razlozi leže u prihvatljivoj ceni, odličnim svojstvima i dobrim estetskim komponentama. Osnova ovih krunica je izrađena od metala koja je prekrivena najfinijom keramikom. Mana im je nedostatak prirodne transcluencije, ali vešt tehničar može učiniti da se zub sa tom vrstom krunice skoro uopšte ne razlikuje od prirodnog zuba.

Bezmetalne krunice, tj. keramičke krunice – Razvojem tehnologije i dentalnih materijala, moguće je izraditi krunicu bez klasične metalne osnove. One se u potpunosti izrađuju od keramike i predstavljaju vrhunske estetske nadoknade koje za razultat imaju potpuno prirodan izgled zuba. Za razliku od klasičnih metalokeramičkih krunica, one imaju osobinu translucentnosti, tj. sposobnosti provođenja svetlosti na isti način kao i gleđ prirodnih zuba, što obezbeđuje dobro uklapanje sa okolnim zubima i atraktivan izgled. Bezmetalne krune su takođe odlično rešenje i za pacijente koji su alergični na pojedine materijale koji se koriste u izradi metalokeramičkih krunica.

Cirkon keramičke krunice se izrađuju od veoma kvalitetne cirkonijumske osnove na koju se nanosi keramika. Ova vrsta krunica predstavlja sam vrh po pitanju kvaliteta i estetike. Karakteriše ih izuzetna čvrstoća i biokompatibilnost. Pošto su veoma čvrste, koriste se, kako u prednjoj, tako i u bočnoj regiji vilice. Sam proces izrade takve krunice iziskuje složen laboratorijski posao, pa je i njena cena viša.

9. Od čega se izrađuju bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice se najčešće izrađuju od cirkonijuma ili litijum-disilikatne keramike. Na taj način se dobija kruna koja je napravljena od materijala koji je sličan staklu – lagan je i providan, a otporan koliko i prirodni zub.

10. Šta je cirkonijum?

Cirkonijum je materijal koji karakteriše bela boja i izuzetna čvrstoća (1300 MPa). On se u početku koristio u svemirskoj tehnologiji, da bi nakon dugotrajnih testiranja našao svoju primenu u ortopedskoj hirurgiji (glavice proteza za kukove). Na osnovu velikog broja istraživanja, utvrđeno je da cirkonijum ne izaziva nikakav štetan efekat na organizam i da u kontaktu sa mekim tkivima i kostima ne proizvodi nikakve neželjene ili alergijske reakcije.

11. Svojstva cirkonijuma (materijala od koga se izrađuju bezmetalne krunice)

Krune koje se izrađuju od cirkonijuma su veoma popularna vrsta bezmetalnih nadoknada. Cirkonijum kao materijal ima izuzetna mehanička svojstva – jedan je od najčvršćih materijala. Bele je boje. U početku je korišćen u svemirskoj tehnologiji, a tek nakon dugotrajnih ispitivanja, cirkonijum je našao primenu u nekim granama medicine, kao npr. u ortopediji, za izradu veštačkih kukova.

12. Da li su bezmetalne krunice potpuno biokompatibilne?

Bezmetalne keramičke nadoknade su biokompatibilne sa tkivima usne duplje. Kod ovakvih nadoknada, bilo kakvu negativnu rekciju neće imati čak ni pacijenti sa alergijama ili na drugi način oslabljenim imunim sistemom. Bezmetalne krunice se u potpunosti integrišu sa desnima, dajući zubnom nizu prirodni izgled.

Sem krunica, moguća je izrada i bezmetalnih mostova, kao i bezmetalnih krunica na implantatima.

13. Prednosti bezmetalne krunice

Brojne su prednosti koje pružaju bezmetalne krunice. To su: izuzetan estetski efekat koji karakteriše prirodnost nadoknade u smislu boje, svetlosne propustljivosti i oblika, zatim kompjuterska preciznost izrade, smanjena iritacija desni, i dr. Zbog posebne tehnologije izrade, kao i materijala kojim su fiksirane u usnoj duplji, bezmetalne keramičke krunice odlikuje izuzetan kvalitet.

Koristeći cirkonijum za izradu krunica, došlo se do odličnog estetskog efekta. Cirkonijum ima, poput prirodnog zuba, izuzetnu transparentnost i prelamanje svetla.

U današnje vreme, bezmetalne krunice izrađene od cirkonijuma su skoro u potpunosti preuzele primat u odnosu na krunice sa metalnom osnovom. Sve prednosti su na strani bezmetalnih krunica, sem cene, pa je ona jedini razlog zašto se danas neko odlučuje za metalokeramičke krunice.

14. Koja je razlika između metalne i bezmetalne krunice?

Metalokeramičke krunice u svojoj osnovi poseduju leguru metala, na koju se sa spoljašnje strane nanosi keramika kako bi se postigli željeni estetski efekti.

Za izradu bezmetalne krunice je potrebno i manje uklanjanje zubne supstance, tj. brušenje zuba. Kod metalokeramičke krunice, potrebno je ukloniti 1,5-2 mm zubne supstance, dok je kod bezmetalne krunice ta veličina od 0,3-1 mm.

15. Šta su zubni mostovi?

Zubni mostovi – most je zubna nadoknada koja se sastoji od najmanje dve spojene zubne krunice. Ukoliko dođe do gubitka zuba, tada nastaju promene na kosti u smislu njenog smanjenja, a i na zubima koji okružuju bezubo polje. Zubi oko bezubog polja imaju stalnu tendenciju pomeranja i naginjanja ka tom polju, te su zbog toga postaju nestabilni, osetljivi i podložni karijesu. U nekim slučajevima može doći i do njihovog gubitka i do ozbiljnog narušavanja oralnog zdravlja, oblika lica, lepote osmeha i kvaliteta žvakanja. Kako ne bi došlo do takvih negativnih pojava, koristi se most koji stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u bezubi prostor. Sem toga, obezbeđuje i zadržavanje vertikalne dimenzije (ne dozoljava da brada ide pod nos, i sprečava pojavu bora na uglovima usana). Mostovi se cementiraju i nije ih moguće vaditi, što predstavlja razliku u odnosu na protezu. Laboratorijski izrađene krunice zamenjuju zube koji nedostaju. Uslov za izradu mosta je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje će most biti fiksiran, ili zubnih implanata koji će služiti kao nosači. Takođe, neophodno je da pacijentu desni i kosti vilice budu u dobrom stanju, kao i oralna higijena.

16. Koje su prednosti mostova u odnosu na proteze?

 • čvrsto su vezani za zube nosače, samim tim ne postoji mogućnost njihovog pomeranja
 • sile se prenose na zube a ne na okolna tkiva
 • ne remete funkciju govora jer su ograničeni na prostor koji su zauzimali prirodni zubi
 • sačuvan je osećaj ukusa
 • adaptacija pacijenta je brza
 • postiže se zaštita zuba nosača od karijesa
 • estetski efekti su izvanredni
 • komfor apsolutan
 • sve funkcije (govor, žvakanje, estetika) ostaju očuvane

Nakon ugradnje zubne krunice…

17. Koliko traju zubne krunice?

Zubne krunice traju najčešće 8 do 10 godina, s tim što se taj rok upotrebe može produžiti ukoliko pravilno održavate oralnu higijenu i redovno posećujete stomatologa. Naime krunice su praktično neuništive, dešavaju se promene oralnih struktura što čini da one postaju neadekvatne.

18. Šta su Privremene krunice, a šta su Trajne krunice?

Privremene krunice se izrađuju u stomatološkoj ordinaciji, i one služe kao privremeno rešenje do izrade stalnih krunica. Stalne krunice se izrađuju u zubotehničkoj laboratoriji, i za njihovu izradu je potrebno nekoliko dana.

19. Kako se brinuti o privremenoj krunici?

Obratiti pažnju na nekoliko stvari.

 • Treba izbegavati lepljivu hranu, poput žvakaćih guma ili karamela, jer bi ona mogla odlepiti krunicu sa svog mesta.
 • Žvakanje hrane treba prebaciti na drugi kraj vilice i maksimalno izbegavati žvakanje na strani privremene krunice.
 • Izbegavajte tvrdu hranu, jer usled njenog pomeranja u ustima tokom žvakanja, ona bi mogla pomeriti ili slomiti privremenu krunicu.
 • Pri korišćenju zubnog konca, budite nežni pri njegovom provlačenju pored privremene krunice. Ukoliko budete nešto grublji, rizikujete čupanje same krunice.