Fiksne proteze - sve što ste oduvek želeli da znate!

Fiksne proteze

Ortodoncija

Lep osmeh imperativ je savremenog čoveka. Današnje doba lepotu je postavilo na visoko mesto u sistemu vrednovanja i ljudskoj komunikaciji, zato je predivan osmeh najbolji prvi utisak koji možemo ostaviti.

ortodoncija-slika-1

Ravni i lepi zubi su ono što sve veći broj pacijenata želi, a naš zadatak je da im pomognemo to i da ostvare. Grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem položaja i odnosa zuba u vilici, te međusobnog odnosa gorenje i donje vilice zove se ORTODONCIJA. Cilj ortodoncije nije samo estetika i „ravni zubi“, već su pravilno postavljeni zubi važni za zdravlje čitavog organizma, viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva. Pravilno postavljeni zubi u vilici i međusobni odnosi, omogućavaju ravnomeran prenos sile žvakanja, čime se čuvaju potporna tkiva zuba, sami zubi od opterećenja, prekomerno trošenje i propadanje tako što se umanjuju i uklanjaju problemi u zglobu.

Ravne zube je lakše prati i održavati njihovu higijenu, pa se tako smanjuje i mogućnost nastanka karijesa i paradontoloških problema.

Ne postoji starosna granica za ortodontsku terapiju i nošenje fiksne proteze.

fiksna-proteza

Prvi pregled

Prva poseta ortodontu trebala bi biti u 7. god. detetovog života. Tada terapija verovatno neće ni biti potrebna, ali se može pretpostaviti da li će i kako terapija biti potrebna. Ranom terapijom može se povoljno delovati na odnose vilica, eliminisati neželjene navike, rešiti neke poteškoće u govoru, dobiti prostor za smeštaj stalnih zuba te izbeći kasnije vađenje zuba. To nam kasnije olakšava i skraćuje terapiju.

Na prvom pregledu razgovaramo o problemu, napravimo klinički pregled. Uzimaju se otisci za studijske modele, fotografije pacijenta (intraoralno i ekstraoralno). Sa sobom poneti OPT snimak (ortopantomograf), a mi ćemo Vas, ako je potrebno poslati na dodatno snimanje TR (telerendgen) kojim ćemo doneti konačnu odluku za započinjanje terapije.

Opt snimak

Opt snimak

Telerentgen

Telerentgen

Sokla

Sokla

Mobilni ortodontski aparat

Za naše najmlađe pacijente, koji još rastu i razvijaju se, tu su mobilni ortodontski aparati. Oni mogu biti samo za jednu vilicu (aktivne ploče) ili za obe vilice (aktivator, bionator). Njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta. Važno je naglasiti da kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata je izuzetno važna saradnja i želja deteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspešna. Aparatić se nosi 14-16h dnevno, postoji šraf u aparatu koji se okreće u dogovoru sa ortodontom na 7 i 10 dana.

mobilna-proteza

Mobilnim aparatićima se ne mogu pravilno i potpuno ispraviti jako rotirani ili nagnuti zubi, te zubi koji su nikli na pogrešnom mestu. Za takve anomalije se koriste fiksni ortodontski aparati.

Terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom je prva faza terapije koju započinjemo u ranom dobu i kojom ispravljamo položaj vilica, a nakon toga postavlja se fiksni aparat kojim korigujemo položaj zuba i završavamo terapiju. Ukoliko se problem ne reši u mlađem dobu, on s vremenom postaje teži.

monoblok-proteza

Fiksni ortodontski aparati (fiksna proteza)

Kod odraslih pacijenata koristimo fiksni ortodontski aparat. To je najbolji i najčešće korišten metod rešavanja ortodontskih problema. Fiksni ortodontski aparat se sastoji od tuba ili prstenova koje se postavljaju na prve stalne molare (šestice), bravica koje se lepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze središnji žljeb na bravici (slot). Žičane lukove u slotu (središnji žljeb) bravice mogu držati žičane ili gumene ligature u boji i tada govorimo o konvencionalnim ili klasičnim bravicama.

gumice-u-boji-za-fiksne-proteze

Gumice za fiksne proteze

Modernije i za pacijenta svakako ugodnija varijanta je samoligirajuća bravica. Kod takvih bravica nema gumene ligature koja zadržava naslage hrane i teško ih je održavati. Samoligirajući fiksni aparat ima bravice koje žicu u slotu pridržavaju vratašca ili klip koji se otvara i zatvara. Zbog svojih mehaničkih svojstava ove bravice smanjuju ukupnu dužinu trajanja terapije. Osim ove podele na klasične i samoligirajuće, postoji podela na estetske i metalne bravice, te na lingvalne koje se postavljaju na unutrašnju „lingvalnu“ površinu zuba i zbog toga se ne vide. Bravice na zube postavlja isključivo specijalista ortodoncije i njih pacijent ne može skidati. Kontrole su na 4-6 nedelja. Koje bravice će se postaviti zavisi od slučaja do slučaja, želje pacijenta i naravno cene.

U našoj ordinaciji koristimo najbolje tehnike i najmodernije materijale Forestadent, GAC itd. Tako ćemo odabrati šta je najbolje za Vas, zavisno od vaše anomalije.

Ortodontskom terapijom dobićete predivan osmeh i samopouzdanje, poboljšanu harmoniju lica, eliminisati loše navike, zdravlje kompletnog orofacijalnog sistema a to zaista nema cenu.

Kako se nose ortodontski aparati?

-Mobilni aparatići se moraju nositi 14-16 časova dnevno da bi imali efekta. Kada nisu u ustima držimo ih u kutijici u kojoj je nosite i kada idete na kontrolu kod svog ortodonta. Aparatić nemojte nositi u školu, na sportske aktivnosti ili kada se igrate. Obavezno ga nosite noću te po danu, dok ste kod kuće, učite i gledate TV… Perite deterdžentom za suđe i četkicom, pripaziti na kamenac koji se može nakupiti po njemu i uvek ČIST APARATIĆ STAVITI NA ČISTE ZUBE.

Fiksni aparat zahteva više vremena i truda jer elementi (bravice) koje su zalepljene na zube otežavaju pravilno održavanje higijene. Zube treba prati posle svakog obroka jer se hrana zadržava na tubama i bravicama. Osim klasične četkice koristite i interdentalne četkice koje su male pa se njima mogu očistiti prostori između zuba i bravica. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda namenjen baš ortodontskim pacijentima. Nakon postavljanja fiksnog aparata, zubi su osetljiviji i možete osećati nelagodnost par dana. To je potpuno normalno i nastaje kao posledica delovanja sile na zube.

kako-prati-zube-sa-fiksnom-protezom

Postoji i mogućnost iritacije sluznice obraza i usana koje možete sprečiti postavljanjem zaštitnog voska ili silikona preko bravice ili žice koja Vas iritira. Pomeranjem zuba  (klaćenje) je normalna pojava i to Vas ne treba brinuti. Izbegavati hranu koja se lepi po zubima i bravicama (karamele, žvake) i paziti posebno na tvrdu hranu i orašaste plodove jer može odlepiti tubu i bravicu. Ništa ne odgrizivati ili kidati zubima (jabuke!!!), nego hranu rezati na male komade i polako žvaćite. Sve što Vam je nejasno, svakako nas nazovite i mi ćemo Vas primiti u najkraćem roku i sve objasniti.

Retencija

Nakon završene ortodontske terapije sledi faza retencije koja je jednako važna kao i nošenje fiksnog aparata. Pacijent dobija retencionu napravu koja može biti: fiksna ili mobilna, a njen zadatak je da zadrži zube u ispravljenom položaju. Mobilna može biti prozirni retiner, zatim klasični mobilni aparatić za gornju i donju vilicu koji se nosi prvih par meseci 24h samo se skida kada jedemo i pijemo, a posle toga se nosi noću, svaku noć 6 meseci, pa svaku drugu noć…

Fiksni retiner je žičano povezivanje 3-3 dole i 2-2 gore, ali ređe kojim onemogućuje pomeranje zuba. Kada ne nosite Vaš mobilni retiner, zubi se posle skidanja fiksnog aparata pomeraju narednih 12 meseci, jer periodontalna vlakna teže da vrate zub u prvobitni položaj dok koštano tkivo oko zuba ne mineralizira i dok se zub ne navikne na novu silu.

Ukoliko ne nosite svoj retiner mi Vam ne možemo garantovati stabilnost rezultata. Ukoliko se ne pridržavate uputstva o retenciji, velika je verovatnoća RECIDIVA!

Najčešće postavljena pitanja:

1. Koliko se nosi fiksni aparat?

U proseku traje oko 18 meseci  ±6 meseci od dana postavljanja. Zavisi od:

  1. Vrste anomalije (ako su vađeni zubi npr.)
  2. Starosti pacijenta – brža terapija kod mlađih u fazi rasta i razvoja.
  3. Redovne kontrole
  4. Ispadanje bravica – svako ispadanje produžava terapiju 4-6 nedelja pa se vraćamo na jednu žicu unazad. Zato poštovati uputstvo ortodonta kako se ponašati u toku terapije.
  5. Nošenje dodatnih elemenata – gumica, headgear itd.

2. Koliko dugo ću nositi retencioni aparat?

Vreme nošenja retencionog aparata zavisi od anomalije i starosti pacijenta.

Kod pacijenta koji su završili rast i razvoj terapija DOŽIVOTNA!

Zubi tokom života menjaju položaj i ne možemo očekivati da će tako i ostati posle fiksnog aparata. Retencijski aparat se nosi po uputstvu ortodonta prvih 4 meseci stalno, zatim sledeća 2 meseca 16 sati (pola dana i celu noć), pa samo noću, onda svaku drugu noć itd.

Pacijent dolazi na kontrolu i dalje, ali sve ređe i ređe.

Nemojte slučajno menjati sami režim nošenja – jer Vam je tako rekla prijateljica ili ste pročitali na internetu, te NI U KOM SLUČAJU prekinuti nošenje.

3. Šta je lateralni snimak glave i zašto je potreban?

Lateralni snimak glave iz profila koji se zove telerendgen, na njemu se označavaju određene tačke, mere se uglovi i udaljenost pomoću kojih se dobijaju informacije o načinu rasta gornje i donje vilice i položaja zuba. U našoj ordinaciji je neophodan za sve pacijente koji su se odlučili za ortodontsku terapiju.

4. Koliko traje postavljanje fiksnog aparata i da li je bolno?

Postavljanje fiknog aparata traje oko 40 min po vilici, nije bolno. Pacijentima je najgore što moraju nešto duže držati otvorena usta bez pauze i ispiranja. Obično se prvo postavlja u gornju vilicu, a posle izvesnog vremena u donju, zavisi od anomalije. Bolnost počinje 6-8h nakon postavljanja. To je više neugodnost i traje 3-4 dana. Pacijentu savetujemo popiti nešto protiv bolova. Na sluznici obraza i usana znaju se stvoriti ranice i to prođe posle 4-6 nedelja dok se sluznica ne navikne. Svaki pacijent dobija kutijicu voska koja otklanja iritaciju lepljenjem na bravicu i tubu.

5. Zašto mi je potreban fiksni aparat u obe vilice?

Izuzetno retko se postavlja aparat samo u jednoj vilici i to kada su male korekcije u pitanju, a zagrižaj je normalan. U većini slučajeva je potreban u obe vilice kako bi se korigovale sve nepravilnosti i popravio nepravilan zagrižaj, te kako bi terapija bila maksimalno uspešna. Posle ortodontske terapije moramo imati stabilnu okluziju (odnos gornje i donje vilice) koja je potrebna za stabilan rezultat.

6. Zašto se nekada u sklopu ortodontske terapije vade zubi, a nekada ne?

Zavisi koliki je nedostatak prostora za pravilan smeštaj zuba. Nekada je on mali, pa ne zahteva vađenje, a nekada toliko veliki da ne možemo drugačije smestiti zube pa prostor obezbeđujemo vađenjem. Međutim postoje i druge vrste anomalija i ortodontskih problema, osim teskobe, koje se najbolje rešavaju ekstrakcijom.

7. Kako se prati napredak terapije?

Zahvaljujući početnim otiscima koje ortodont uzima na prvom pregledu, dobijamo gipsani model, i pacijent i terapeut su u mogućnosti da na svakoj kontroli analiziraju napredak terapije upoređujući trenutno stanje.

Možete nam postavljati pitanja i mi ćemo Vam rado odgovoriti!